VR KG

Rapportinlämning av Betty Casselblad, Alexandra Cullin, Amanda Gulgowski, Jasmine Ansari


Projekt 

Vilket uppdrag ska lösas?

Cheerleading har länge varit en sport där tjejer dansar och hejar på killar i deras sport, men cheerleading handlar om så mycket mer idag. Det handlar framförallt om gemenskap och vänner. Vi tror att många inte vågar söka sig till sporten på grund att den förknippas med svåra lyft och komplicerade volter. Syftet och målet med vår app är att lösa detta problem och öka antalet aktiva utövare. Appen gör det enklare att börja med cheerleading då man kan lära sig grunderna genom våran AI-hjälp och enkla tutorials. Vi är också övertygade om att både fler killar och tjejer kommer testa cheerleading om de inte behöver söka till en cheerleading-klubb till en början.


Vilken information hittade ni om ert problem?         

När vi började utforska problemet så märkte vi att allmänheten vet inte vad cheerleading faktiskt handlar om. 

Det finns få tjejer som utövar sporten men ännu mindre killar som utövar den. Det är bara 3 procent av alla som utövar sporten som är killar vilket är väldigt lite i jämförelse med andra sporter.

Cheerleading är en relativt ny sport men har inte så många utövare jämfört med andra sporter. I Sverige finns det endast 12 000 cheerleaders medan i USA finns det 3 miljoner vilket fortfarande är lite i förhållande till deras befolkning. I hela världen finns det totalt 4,5 miljoner cheerleaders. På grund av hur Hollywood och dess "High school movies" har det skapats en stereotyp att sporten är en toxisk popularitetstävling och sexualisering. Det har skapat en uppfattning om att cheerleading är att skrika ut hejaramsor och gå runt med pompoms och utföra varierade rörelser som symboliserar bokstäver. Cheerleading är egentligen en äkta sport som liknar gymnastik och är en olympisk gren.


Vilka processer använde ni när ni utformade projektledning?

Vi har delat upp arbetet beroende på våra styrkor och förmågor. Jasmine var bra på design så hon designade större delen av appen, men Alexandra kunde rita bra i ett digitalt program, hon skapade vår app ikon. Betty och Amanda är bra på att söka upp fakta och använda pålitliga källor. Så med hjälp av Jasmine och Alexandra som håller på med cheerleading, kunde Amanda och Betty skriva bra texter till powerpointen. App Designen skapar vi genom Canva.


Vilken lösning valde ni att presentera?

Vår lösning är att skapa en app. Appens syfte är att sprida sporten och lära ut. Appen är inkluderande och fungerar så att alla kan använda den, oavsett förutsättningar. Vår app heter Cheer Friends och består av fyra delar: Tips och tricks, kommunikation, karta och AI-hjälp. 

Appen är uppbyggd på så sätt att varje del har en egen sida. Högst upp på första sidan finns aktuella nyheter från dina vänner och folk du följer, vi kallar dem cheernews. Det är inlägg från användare och fungerar som en social media fast endast för cheerleading. På sidan finns också tips och tricks från olika användare som hjälper dig att förbättra din teknik.


Du kan också hitta alla dina vänner samlade och starta konversationer med dem. 


På sidan till höger finns det en kartikon och om du trycker på ikonen hittar du kartan. På kartan kan du se vart de du följer är och vart närmaste förening finns. På så sätt kan du hitta nya vänner och platser att mötas på. 


Sidan längst till vänster finns en AI-ikon. Där kan du välja cheerleadingprogram att härma av. AI-hjälpen fungerar på så sätt att programmet finns på skärmen och det ska du härma av exakt. Genom kameran på mobilen kontrollerar AI:n att dina rörelser är perfekta. När du är klar med programmet ger AI:n dig en sammanfattning på vad du gjort bra och vad du kan förbättra.



Vilka begränsningar har er lösning?

Det finns en del problem vi kan stötta på gällande lösningen som är våran app. Vi vill ju få fler engagerade av sporten och därmed få ett större gemenskap. För att uppnå en större gemenskap måste vi nå ut till så många som möjligt och här kommer problemet. Hur kan man sprida appen och väcka ett större intresse kring cheerleading? Vi skulle kunna hitta inflytelserika personer (så kallade influenser) med rätt tittarskara, att nå ut till som skulle kunna annonsera för sin publik.  Vi har också möjligheterna att göra reklam för oss själva genom sociala medier. En ung tittarskara är lättare att påverka, därför riktar vi oss mot sociala medier som Tiktok.  För detta krävs det en annons som är unik och inte som alla andra eftersom många annonser skrollar man bara förbi och lägger ingen uppmärksamhet på. Det här kommer kosta pengar men det finns en stor del sponsorer som skulle vara intresserade av att finansiera oss som till exempel varsity som vill få flera aktiva inom sporten. 


Vem delade ni er lösning med? 

Vi delade vår lösning med olika individer och grupper som har kopplingar till cheerleading. Det inkluderade aktiva inom cheerleading, olika tränare och personer utanför cheerleading världen. Ett exempel är vår intervju med Cajsa Correa, grundare och VD för cheer föreningen Ultimate Cheer Xtreme. Vi frågade henne om vad som enligt henne är viktigt inom cheerleading. Cajsa berättade vikten av gemenskap, där alla ska känna sig trygga och inkluderade, utan någon som blir lämnad utanför. Hennes budskap var betydelsefullt och vi strävar efter att inkludera och sprida det genom vår app.


Har ni delat lösningen med någon som skulle kunna dra nytta av den? 

Vi har också undersökt om vår lösning skulle vara användbar för personer i cheerleading världen genom att fråga aktiva inom sporten. Majoriteten svarade positivt och hade intresse för att använda appen. Vi frågade också personer som visade intresse för att börja med cheerleading, Alma Zettergren, som är dansare, tyckte att vår idé var lockande och hjälpsam. Hon gav även feedback om att inkludera en kontaktlista för olika föreningar för att underlätta kontakten med rätt personer när man vill börja.


Källor: Intervjuer med: Cajsa Correa, VD och grundare till Ultimate Cheer Xtreme och Alma Zettergren, dansare och cheerinteresser.


Teknik

Vilken är er favorit?

För att få ner komplexiteten i lösningarna har vi valt att inte inkludera någon av sensorerna och fokuserar helt på att använda kroken i vår programmering, kroken har därför blivit vår favoritfunktion på roboten. Detta har medfört att vi har en väldigt lättanvänd robot med en enklare och mer driftsäker programmering. 


Vilken funktion är mest innovativ?

Vår favoritfunktion på roboten är kroken på det sättet att den kan hjälpa till med många olika saker. Vid varje uppdrag finns en en orange legobit som ska flyttas, tryckas eller vridas på något sätt. På robotbanan använder vi kroken på de flesta uppdragen till att flytta på denna orangea bit som slutför uppdraget. Kroken kan byggas på olika sätt för de olika uppdragen vilket gör det smidigt att hitta det mest effektiva och säkra sättet att utföra uppdragen.  Vi anser att kroken kan användas till samtliga dessa olika uppdrag och ser därför den som mest innovativ. 


Beskriv robotens olika verktyg och deras syften.

Vi har valt att ha tre olika krokar som vi byter mellan på robotbanan. Vi använder först en lång krok med två kortare armar som pekar uppåt. Dessa två kortare armarna hjälper oss att kunna lyfta upp en orange bit och har därför syftet att kunna komma under och föra upp den orangea biten. 

Vår andra krok har också en lång kropp med två kortare armar som pekar nedåt. De nedåtpekande armarna hjälper oss att trycka ner den orangea biten. Dessa två kortare armar sitter också närmare varandra för att ge ett mer stadigt och starkare tryck när vi trycker ner den orange biten med mer motstånd. Syftet med denna krok är alltså att den ska vara stadig för att kunna trycka ner de orangea bitarna med mer motstånd. 

Det tredje verktyget är en nedsänkt båge och har syftet att kunna samla in legogubbar för att sedan kunna ta dem genom banan och sedan kunna backa och släppa av dem. Vi tycker att detta verktyg är väldigt användbart då den är enkel att sätta på roboten medan den även är väldigt säker då den nästan aldrig släpper ut några legogubbar. 

Till två uppdrag har vi också använt oss av endast roboten för att utföra dem. På uppdrag 7 och 13 är syftet att trycka in den orangea biten för att få poäng och då har vi åkt rakt in i biten med roboten och lyckats varje gång. På så sätt har vi gått enkla poäng utan något verktyg utanför roboten. Dessa program har också varit smidiga att göra då man bara behöver programmera roboten att åka rakt fram. 


Vilka motorer finns på roboten?

På roboten finns tre motorer, två till hjulen och en till kroken. På vår robot använde vi A och B motorerna till hjulen och D motorn till kroken.

Vad har de för syfte?

Kroken fungerar så att den har två axlar för att maximera effekten och stabiliseringen med hjälp av andra delar. Dess syfte är att utföra uppdragen genom att exempelvis slå, lyfta och fånga saker med den.  Kroken behövs på majoriteten av uppdragen och den har hjälpt oss som mest under arbetet. De andra motorernas syfte är att styra och svänga hjulen i rätt riktning vilket är grunden för att programmet ska fungera. 


Beskriv kortfattat er strategi på robot banan.      

Vår strategi på robot banan är att effektivisera varje moment. Vi har bestämt oss för att genomgå så få byten som möjligt gällande krokar då vi märkt att de är en stor tidstjuv. Att hålla oss lugn eftersom vid stress så sätter man krokben för sig själv. Vid misstag gör det inget eftersom det gäller att vara alert och ta roboten förlora bonuspoäng men påbörja nästa uppdrag och utnyttja tiden. Vårt mål är att klara så många uppdrag som möjligt och använda oss av programmen som är säkra och är beprövade av oss. 

Vi kom på under vårt arbete att flytta gubbar var en effektiv strategi och fokuserar på att klara det. Under första omgången började vi med med uppdragen vi inte var lika säkra på och det ledde till att vi inte hann med programmet vi var som säkrast på innan tiden var slut. Vi var snabbtänkta och ändrade strategi vilket var lyckat.   Under andra omgången var strategin att börja med det fjärde och fjortonde uppdraget för att få säkra poäng vilket vi tjänade på. Vi försöker också kommunicera med varandra för att organisera och hålla lugnet under omgångarna. Vi fördelar uppdragen och vem som ska ta, starta eller stoppa roboten för att ännu en gång jobba effektivt och undvika missförstånd som kan leda till att vi förlorar tid. Vi peppade varandra och gav tips under programmets gång för att få ett så bra resultat som möjligt.


Hur många program använder ni?

Vi skapade sju olika program för att utföra sex olika uppgifter. Det sista programmet användes för att förflytta roboten mellan de två start zonerna, för att hantera övergången mellan de olika programmen.

Vilket program är ni mest nöjda med? Av de sju programmen var vi särskilt nöjda med programmet som utförde det fjärde och fjortonde uppdraget. Dessa två uppdrag var smidiga och enkla att genomföra, och funkar 10 gånger av 10. De programmen gav oss mest poäng, var lättast att programmera, lättast att utföra och vi var säkrast på dem. Det är anledningen till att vi är så pass nöjda med uppdragen. Dessa resultat visar att vi alltid utvärderar och förbättrar programmen för att säkerställa deras  framgång i uppdrag. Det är tydligt att noggrannhet är mycket viktigt i vårt arbete och vi kommer att fortsätta att förbättra programmet.


Kärnvärden


Upptäcka

Vi har upptäckt nya metoder och lösningar genom att testa oss fram och lösa våra problem. Vi har även upptäckt att för att programmeringen ska fungera behöver man testa flera gånger och försöka förbättra varje gång för att tillslut hitta den rätta programmeringen.


Innovation 

Vi har tänkt nytt och tagit fram ett helt eget program som leder roboten säkert på banan och löser uppgifterna med hög tillförlitlighet. Även om roboten inte klarar uppdraget återvänder den alltid till det vita området vilket säkrar viktiga poäng.


Påverkan

Den här uppgiften har verkligen inspirerat hela gruppen, precis som så många andra,  att arbeta vidare med både teknik och innovation. Förhoppningen har hela tiden varit att kunna skaffa oss mer kunskap och arbetssätt som vi senare kan omsätta till verkliga lösningar som många kan ha användning för.


Inkluderande - Vi vill att alla ska ta del av sporten cheerleading för att få en större gemenskap och få fler att ta del av den glädje sporten sprider. Vi vill att alla ska känna att de hör hemma i sporten och där de vågar vara sig själva. Cheerleading är en sport som ingen annan och den sidan vill att fler ska se.


Samarbete -  Vi ser till att använda oss av våra individuella egenskaper genom att fördela arbetet men samtidigt lyssna och ge varandra feedback för att arbetet ska utvecklas så mycket som möjligt.

Skoj - Vi har haft jätteroligt under arbetet med roboten. Det roligaste har varit att tänka och komma upp med en lösning till problemet med vår sport. Att utveckla och skapa en lösning som ska fungera för alla och som ska vara lätt att sprida har varit lärorikt och spännande.


Reflektera över er egen insats och kommentera vad som har varit bra och vad som kunde ha gjorts bättre eller på annat sätt.

Vi är väldigt nöjda med vår insats då vi haft ett bra samarbete och delat upp arbetet på ett bra sätt. Vi har hjälpt varandra med våra motgångar och det har gjort att vi lyckats bättre. Vi har varit fokuserade och engagerade i vårt arbete och jobbat hårt för att det ska bli bra. Alla har jobbat lika mycket för att jämna ut arbetet och göra det lättare för alla att göra ett bra jobb. Vi klagar aldrig på varandra utan hjälper varandra genom att ge feedback om det är något vi är osäkra på. Det vi gjort bäst är att hitta effektiva och snabba lösningar på våra problem. Det vi hade kunnat göra bättre är att inte fastna på de svåra uppdragen vi inte klarar varje gång utan fokusera på de program vi är säkrast på. Vi hade till exempel kunnat fokusera mer på att flytta gubbar eftersom det var en väldigt effektiv lösning som vi kom på sent i vårt arbete. Det var den lösningen som hjälpte oss som mest att lyckas få så många poäng som vi fick.